leaf

Noutăți

Cum putem regla ciclul menstrual fără hormoni?

Femeia modernă este cea mai complexă ființă care încearcă să se integreze tot mai mult în societate, să prospere în serviciu, să fie aranjată, atentă la cele mai mici detalii.

Dar acest regim accelerat și stresant poate provoca schimbări în organismul femeii.

Una din cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se întâlnesc tinerele în ziua de azi sunt legate de tulburările hormonale și anume, dereglările care se produc la nivelul ciclului menstrual.

Ciclul menstrual este un proces fiziologic ce se repetă ciclic sub controlul hormonal la femei în perioada fertilă. Acesta apare în jurul vârstei de 11-13 ani și se sfârșeste la vârsta de 45-55 ani, odată cu instalarea menopauzei. El este considerat regulat atunci când apare cu interval de 21-35 de zile și cu durata menstruației de 3-7 zile. Orice abatere de la acest interval de timp se consideră deja dereglare de ciclu menstrual.

Una din principalele cauze ce pot provoca tulburări hormonale în organism este stilul de viață: stresul cronic, surmenajul, sedentarismul, alimentația neechilibrată, etc.

Totodată nu excludem faptul că unele dereglări ale ciclului menstrual pot apărea și ca rezultat al unor boli infecțioase sau neinfecțioase ale organelor genitale interne, predispunerea ereditară, administrarea unor produse medicamentoase, avortul, apropierea de menopauză, creșterea sau pierderea bruscă în greutate, probleme ale glandei tiroide, etc.

În dependență de fluxul menstrelor, deosebim 2 tipuri de dereglări ale ciclului menstrual:

  • Ciclul menstrual manifestat prin insuficiență de scurgeri menstruale

Amenoreea – reprezintă una din cele mai frecvente afecțiuni, caracterizată prin absența uneia sau a mai multor menstruații. Diagnosticul de amenoree poate fi pus în cazul femeilor în perioada reproductivă, dacă lipsesc trei menstruații la rând, iar în cazul adolescentelor, dacă nu s-a instalat menstruația până la vârsta de 15 ani. Amenoreea poate fi însoțită și de alte simptome, cum sunt: căderea părului, cefaleea, tulburări de vedere, hirsutism, acneea.

Principalele complicații care însoțesc amenoreea sunt:

  • Infertilitatea, care este foarte răspândită în rândul tinerelor;
  • Osteoporoza;
  • Tulburări psihoemoționale.

Pentru a evita sau preîntâmpina complicațiile, este foarte important să ne prezentăm la medic.

Hipomenorea (sau menstruații slabe) - se caracterizează prin diminuarea cantității fluxului menstrual (sângerări menstruale puține). Aceasta poate dura și mai puțin de 5 zile.

Oligomenoreea (sau menstruații rare) - se caracterizează prin creșterea duratei ciclului menstrual mai mult de 36 zile, deseori cu intervale neregulate, cantitatea sângerării fiind de obicei normală.

  • Ciclul menstrual manifestat prin scurgeri menstruale în exces

Cea mai frecventa afecțiune de acest tip este Hipermenorea (sau menstruații abundente). Aceasta se caracterizează printr-un flux abundent de scurgeri care durează mai mult de 8 zile.

Hipermenoreea poate fi provocată de prezența unor polipi endometriali, fibroame, inflamații sau cancer, de aceea este necesar consultul medicului specialist.

Pe lângă disconfortul pe care îl crează, aceste sângerări pot duce la anemie feriprivă și crampe menstruale.

Polimenorea (sau menstruații frecvente) se manifestă prin hemoragii cantitativ normale, care apar în intervale de 17-21 de zile. Aceasta poate provoca probleme de fertilitate, căci ovulația apare mai devreme decât în mod normal.

Orice neregularitate a ciclului menstrual poate afecta nu doar sănătatea reproductivă a femeii, dar și cea generală și trebuie privită ca o alarmă a organismului, care ne previne despre existența tulburărilor și necesitatea adresării la medicul specialist.

Cum putem preveni și regla tulburările de ciclul menstrual

Dereglările ciclului menstrual la adolescente se reglează de la sine în decursul a 2-3 ani după prima menstruație. În cazul femeilor în perioada reproductivă, e nevoie de efectuat anumite investigații și analize de laborator.

În ambele situații e important de luat unele măsuri:

  • Înlătură și previne stresul. Acordă-ți zilnic 10 - 15 minute pentru meditație. Fă pauze de relaxare sau somn de 10 - 15 min, când simți că ești extenuată. Ascultă muzica preferată.
    ** Combate sedentarismul* prin practicarea efortului fizic regulat. Aici nu ne referim la sporturi extreme, ci la o ușoară gimnastică acasă sau exerciții simple de tonifiere, plimbări în aer liber, ieșiri în natură.
  • Pune accent pe o alimentație sănătoasă. Deseori din lipsa de timp sau din unele obiceiuri create preferăm fast-food-urile în locul unei mâncări sănătoase. De aceea, trebuie să înlocuim semifabricatele cu produse naturale.
  • Monitorizează greutatea corporală. În cazul supraponderabilității/obezității cel mai bine este de consultat un nutriționist, care te-ar ajuta cu un plan alimentar echilibrat asociat cu exerciții fizice și scăderea treptată a greutății.

Tratamentul tulburărilor ciclului menstrual

În dependență de cauzele care au produs dereglarea ciclului menstrual și diagnosticul stabilit, medicul va alege tratamentul necesar. Una din opțiuni sunt contraceptivele orale, care sunt preparate cu hormoni sexuali (estrogeni și gestageni), cu componență și doze diferite. Astfel, doar medicul poate alege medicamentul hormonal potrivit pentru fiecare caz în parte. Nu administrați aceste medicamente fără prescripția medicului specialist, deoarece administrate incorect, pot dăuna și cauza reacții adverse grave.

Fitoterapia. Utilizarea plantelor medicinale în scop terapeutic se practică de mii de ani și este una din ramurile medicinei cu o permanentă evoluție. Dintre cele mai frecvente plante utilizate in dereglări de ciclu mestrual sunt:

  • Coada-șoricelului – ajută în caz de crampe menstruale, menstruația de lungă sau foarte scurtă durată;
  • Mielărea (sau Fructul castității) - normalizează dereglările menstruale, ameliorează simptomele sindromului premenstrual și s-a dovedit eficientă de-a lungul anilor în tratarea durerilor de la nivelul sânilor;
  • Crețișoara - ameliorează durerile în timpul menstruației, sângerările menstruale abundente, reglează ciclul neregulat, previne crampele menstruale.
  • Frunze de zmeur - ajută organismul să se pregătească pentru naștere, reduce spasmele din timpul menstrelor și reduce sângerările menstruale.

O dovadă a inovației în fitoterapie este produsul german - Cyclodynon® care conține un extract înalt standardizat din fructe de Vitex agnus-castus, cu eficacitate clinică dovedită în tratamentul diferitor tipuri de tulburări ale ciclului menstrual și de ameliorare a simptomelor sindromului premenstrual. Datorită componenței sale naturale, Cyclodynon® nu produce efecte adverse și are un profil înalt de siguranță.

Cyclodynon® - abordare non-hormonală în normalizarea ciclului menstrual!